Veilig op reis

Luchtkwaliteit in een vliegtuigcabine: Hoe zit dat?

Hoe corona-veilig is een vliegtuigcabine? Een vraag die veel mensen zich terecht stellen. De kans dát je besmet raakt in een vliegtuig is klein. Een van de belangrijkste troeven daarin is het HEPA-lucht filtering systeem in een vliegtuig. Maar hoe zorgt het ventilatiesysteem in een vliegtuig, met HEPA-filters voor veilige lucht in de cabine?

  1. Lucht wordt constant ververst. Om de 3 minuten is alle lucht ververst met lucht van buiten het vliegtuig.
  2. Op elke moment gedurende de vlucht wordt 50% van de lucht in de cabine doorlopend ververst.
  3. De overige 50% wordt gefilterd door HEPA-filters. Deze filters worden ook gebruikt in bijvoorbeeld operatiekamers en ziekenhuizen. Deze vangen 99,99% van virussen (inclusief het corona virus) en bacteriën die eventueel in de lucht zitten. Daaronder ook het corona virus. HEPA-filters worden al sinds 1980 in vliegtuigen ingebouwd.
  4. De lucht in vliegtuigcabines stroomt van boven naar beneden. Dit is een efficiënte en schone luchtstroom. In het algemeen heb je per zeven tot acht rijen aparte ventilatiestroom.

Dit alles bij elkaar betekent dat je 80 keer meer frisse lucht krijgt dan dat je eigenlijk tijdens je vlucht nodig hebt.

De lucht in een vliegtuig cabine is dus ongelofelijk schoon. Daarnaast nemen luchtvaartmaatschappijen extra maatregelen om besmetting op een andere manieren te voorkomen. Door bv het gebruik van mondkapjes, gezondheidsverklaringen vooraf en aangepaste in en uitstap procedures.

Comments are closed.