Switi Sranan, heerlijk Suriname

“Als ik mijn ogen dichtdoe en aan Suriname denk, zie ik vriendelijke kleurrijke mensen, de ongerepte jungle, prachtige planten, voel ik rust en warmte en ruik de geur van lekker eten.” Marieke’s gezicht straalt als ze me vertelt over haar reis naar Suriname. Een maand verblijft ze met familie in een traditioneel groot houten huis in de hoofdstad Paramaribo in de wijk Blauwgrond. Deze wijk in het noorden van de stad staat bekend om de vele Javaanse inwoners en smakelijke eettentjes. Ze genieten van alles wat de stad te bieden heeft en maken verschillende uitstapjes naar bezienswaardigheden in de omgeving.

Historische binnenstad

Het is heerlijk om door de historische binnenstad te wandelen (sinds 2002 op de Unesco werelderfgoedlijst), en toeschouwer te zijn van het alledaagse leven. Op het busstation is het een wirwar van minibusjes die aankomen en vertrekken, en muziek schalt uit diverse luidsprekers. De meeste huizen zijn van hout, maar sommige ook in de Nederlandse bouwstijl van steen (stenen waren vroeger duur en hout was altijd aanwezig en goedkoop). Loop langs het Onafhankelijkheidsplein met prachtige historische bouwwerken als het presidentieel paleis en het Hof van Justitie met daarachter de palmentuinen. Aan de waterkant is het een drukte van belang. Hier meerden vroeger de zeilschepen uit Nederland aan. Vanuit de gezellige eettentjes heb je een prachtig uitzicht op de Surinamerivier.

De wegen in en om de stad zijn geasfalteerd, maar op nog geen uur rijden van het centrum kom je op door bauxiet roodgekleurde zandwegen met diepe kuilen. Zeker na een regenbui wordt je trip al glibberend over de rode blubber meteen een stuk avontuurlijker.

Waterplezier

De familie geniet van waterplezier bij Colacreek, op een uurtje rijden van de stad. Naast toeristen komt hier ook veel lokale bevolking om te relaxen en af te koelen. Het water heeft de kleur van cola door de zwarte bladeren die de bodem van het meer bedekken. Liever geen glibberende bladeren aan je voeten? Neem dan een duik vanaf een van de vele houten en betonnen plateaus of ontspan en ga op luieren in een hangmat (officieel Surinaams woord is hangmatteren!).
Suriname heeft aan de kust veel modder en kleigrond; het is geen strandbestemming. “Wil je toch een Caribbean gevoel, ga dan naar White Beach aan de Surinamerivier waar je een prachtig wit aangelegd zandstrand met palmbomen hebt”, aldus Marieke. Prettig dat er netten gespannen zijn zodat je geen last hebt van de piranha’s…

Suikerplantage

De oude suikerplantage Mariënburg die ze bezoeken, is nu een soort openluchtmuseum. Ooit werkten hier Javanen en Hindoestanen om suikerriet te leveren aan de fabrieken. Rond 1920 werd er jaarlijks 6000 ton suiker geproduceerd en voor het grootste deel naar Amsterdam verscheept. Je ziet er oude slavenwoningen waar nog steeds families wonen. Tevens kun je overnachten in de oude plantagewoning die is omgebouwd tot hotel Mariënburg Inn.

Surinaams museum

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van het land is een bezoek aan het Surinaams Museum in Fort Zeelandia, het oudste bouwwerk van Suriname, onmisbaar. Tot 1967 een gevangenis en een paar jaar later omgedoopt tot museum, waarna het in 1982 ingenomen wordt door coupplegers en in het fort de beruchte decembermoorden plaatsvinden. Vanaf 1995 doet het weer dienst als museum; wanneer je er loopt voel je de roerige geschiedenis.

Paramaribo is veelzijdig en de ideale uitvalsbasis om veel van het indrukwekkende land te zien. Tip: Boek je excursies vooraf, lokaal is het een wirwar van allerlei aanbieders. En als je voldoende tijd hebt, trek dan ook de avontuurlijke binnenlanden van Suriname in!

Go luku yu srefi! (Surinaams voor, ga het zelf beleven!)