10 tips voor een onvergetelijk verblijf in Bilbao

De eerste aanblik op de stad omringd door groene heuvels in een vallei is adembenemend. Trots blinken de titanen platen van het Guggenheim, het paradepaardje van de stad, in het zonlicht. Bilbao, ooit de rijkste stad van Spanje door de aanwezigheid van ijzer daarna tijdens de crisis in de jaren 80 in verval geraakt en ernstig vervuild. De komst van het Guggenheim veranderde alles, kunst is nu het sleutelwoord.

Hierbij 10 tips om je verblijf in Bilbao onvergetelijk te maken:

  1. Fietstocht met gids

Een absolute aanrader is een fietstocht door de stad met een lokale gids. Op deze manier zie je alle hoogtepunten van de stad en door de boeiende anekdotes  die verteld worden maakt alles nog meer indruk. Wij fietsen 3 uur door de stad met Manuel  van Baja Bikes, een trotse Bask die ons uitgebreid vertelt over het heden en verleden van zijn Bilbao en het Bask zijn. Zo weten wij nu dat je een Bask bent als je Euskera (Baskisch) spreekt en af en toe slaapt onder de Baskische vlag (Ikurinna). Als je de tocht maakt aan het begin van je verblijf weet je daarna precies waar je zelf wel en niet heen moet gaan.   

  1. Guggenheim

Het museum is gebouwd in 1997 en staat bekend om de abstrakte kunst maar ook als je geen kunstliefhebber bent is het futuristische gebouw een bezoek waard. De openingsscene van de James Bond film uit 1999 “The World is not enough” is hier opgenomen en brengt het museum prachtig in beeld. Voor de ingang staat de 12,5 meter hoge Puppy met een vacht van fleurige bloemen, zeker een foto waard. Vergeet niet de buitenkant van het museum te bewonderen. Wij zijn er bij zonsopgang, bijna geen mensen en het museum straalt als een reusachtige diamant in de roze gekleurde lucht.

  1. Zubizuri brug

Het water van de rivier de Nervión  was door alle industrie zo vervuild dat er alleen nog maar paling in zwom. Nu is het schoon en de waterstand wordt bepaald door het getij van de zee waar de rivier in uitmondt. Meerdere bruggen verbinden de 2 oevers van de stad met elkaar. De Zubizuri brug is de opvallende witte boogbrug gebouwd naar ontwerp van de architect Calatrava. Toen hij een glazen oppervlak bedacht voor een mooie doorkijk naar beneden hield hij echter geen rekening met de hoeveelheid regen in Bilbao. De brug werd spekglad en om dat op te lossen is de bodem nu bedekt met een tapijt, waar ter wereld vind je dat! De opvallende vorm, 2 platformen die via een boog met elkaar verbonden worden maken dat de brug perfect past in de moderne uitstraling van Bilbao.

  1. Parque de Casilda Iturrizar

Het meest bekende park van Bilbao dat al bestond voor de stad werd opgeknapt en waar generaties lang ouders met hun kinderen komen om de eendjes te voeren.  Prachtig groen in romantische Engelse stijl ingericht  met geurende bloesembomen, fonteinen en veel bankjes om  te ontspannen en te genieten van de rust.

  1. Treinstation Concordia

De voorgevel van het oude treinstation gebouwd in 1902 is er een om in te lijsten. Veel keramiek en glas-in-lood  sieren het station dat Bilbao verbond met Santander. Je hebt geluk als er geen bussen voor de ingang staan voor de perfecte foto. Als je vanaf hier uitkijkt over de rivier waan je je even aan de Seine in Parijs. Tip: loop door het station heen en vervolgens het nieuwe treinstation in. Boven op het perron hangt een reusachtige glasplaat met fleurige afbeeldingen over de geschiedenis van Bilbao.

  1. Hotel Ercilla

Een keurig ruim 4-sterren hotel centraal gelegen in het midden van de stad en vlakbij de metro. Het absolute pluspunt van het hotel is het dakterras op de 12e verdieping waar je niet alleen een prachtig uitzicht hebt over de stad maar ook terecht kunt in Le Club Lounge voor een hapje en een drankje.

  1. Casco Viejo

De oude stad telt 7 straatjes (siete calles), in het midden hoog en aan beide kanten aflopend. Toen er nog geen riolering was werden de toiletpotten van boven naar beneden geleegd… Wij lopen door een wirwar van straatjes, langs een van de vele kerken waar net de mis afgelopen is en 2 oude nonnetjes in zwartwit naar buiten komen. Hun verschijning in het smalle straatje met oude gevels voelt alsof het zo moet zijn,  een perfecte plaatje. Tip:  Boven het Maria beeldje in de oude stad kun je zien hoe hoog het water kwam tijdens de overstroming van de oude stad in 1983.

  1. Funicular de Artxanda

De top van Artxanda bereik je met de Funicular, een kabelbaan die steil de berg opklimt. Begin van de 20e eeuw gebouwd en gebruikt door de inwoners om hun geluk te beproeven in het destijds bovenop gelegen casino. Er is 1 spoor met 2 wagons die tegelijk omhoog en omlaag kunnen. Op het moment dat je omhoog gaat en de wagon die van boven naar beneden gaat dichterbij ziet komen en denkt dit gaat fout,  is er gelukkig ineens een korte splitsing waar de wagons elkaar passeren.  Ondanks de bewolking als wij bovenop de berg staan genieten we toch van een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen en herkennen we van afstand alle hoogtepunten die we tijdens de fietstocht gezien hebben.

  1. Puente Colgante

De “transportbrug” ligt circa 10 km buiten de stad en bereik je gemakkelijk met de metro. De brug is gebouwd door een leerling van Gustave Eiffel en als we ervoor staan zien we inderdaad de gelijkenis met de bouwstijl van de Eiffeltoren. De knalrode brug steekt fel af tegen de blauwe lucht en het water van de rivier en de zee dat elkaar hier ontmoet. In de wagon die ons van de linkerkant Portugalete naar de rechterkant Getxo brengt voelt het net als het pontje bij Amsterdam Noord maar dan in het klein. en het feit dat je niet over het water vaart maar hangt aan een rails aan de brug geeft een spectaculair gevoel.

  1. Puerto Viejo Getxo

Als je met de Puento Colgante de rivier bent overgestoken naar Getxo sla dan ook de oude haven,  Algorta niet over. Je kunt er vanaf de brug in een uur heen lopen maar ook heel gemakkelijk in een paar minuten met de metro. We wandelen door de pittoreske smalle steile straatjes met klinkertjes nog nat van de regen. We bewonderen de kleine witte kalkstenen vissershuisjes uit de 18e eeuw en voelen de gezellige sfeer in de barretjes waar jong en oud net zoals in de stad samen komt en geniet van een txikito (klein wijntje) en pinxto (Baskisch voor  tapa).

Bilbao is een ideale stedentrip voor als je een keer iets anders wilt in Spanje. De stad is vriendelijk, schoon, fris, modern en overzichtelijk. Ondanks alle veranderingen in de stad zijn er voldoende plekken waar je de sfeer van het oude Bilbao nog proeft en stukjes geschiedenis bewaard zijn gebleven.