Europees tropisch paradijs en dus dichtbij huis!

Schiereiland

Chalkidiki, verrassend frisgroen met paradijselijke stranden. Het klinkt ver weg, maar ligt op nog geen drie uur vliegen van Schiphol. Ze zeggen dat nergens in Europa het zand zo hagelwit en de zee zo azuurblauw is als hier. Chalkidiki is een schiereiland in het noordoosten van Griekenland, in de vorm van een hand met drie vingers met de sprookjesachtige namen Kassandra, Sithonia en Athos. Het is de geboortestreek van Aristoteles, de Griekse filosoof. Aristoteles, ook bioloog, roemde zijn leven lang de smaakvolle honing afkomstig uit Chalkidiki.

Griekse Gezelligheid

We landen op de kleine luchthaven van Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland. Onze chauffeur met de Griekse naam Spartakus staat ons op te wachten. Hij blijkt geen woord Engels te spreken, maar de brede glimlach op zijn zongebruinde gezicht maakt een hoop goed. Spartakus rijdt met zijn busje eerst naar Thessaloniki, waar we direct de authentieke Griekse sfeer proeven. Gezelligheid en drukte, kleine pittoreske straatjes, een levendig plein, veel winkels en luxe boetiekjes. Aan de boulevard knusse cafés, hippe bars en een diversiteit aan restaurants. Overal voelen we de frisse zeewind en schittert de zee ons van ver of dichtbij tegemoet. De lunch in het trendy lunch café BE* is om onze vingers bij af te likken en vanaf de top van de witte toren aan de waterkant hebben we een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Nikis boulevard. Straatartiesten voeren hun act op en we genieten van de warme Griekse zon.

Vanaf de stad is het ongeveer een uur rijden naar diverse fantastisch gelegen strandhotels. Hoe verder we van de stad afgaan hoe bergachtiger en groener het wordt. Indrukwekkende vergezichten en steile rotspartijen in ontelbare tinten groen en geel en in de verte de altijd aanwezige kristalheldere glinsterende zee.

Eldorado voor wellness liefhebber

We worden drie dagen op Kassandra en Sithonia ondergedompeld in luxe en zijn onder de indruk van de service, gastvrijheid en modern ingerichte hotels in dit noordelijke deel van Griekenland. Van mooie standaard kamers tot luxe bungalows met private pool, iedereen vindt er iets naar wens. Het is een eldorado voor de wellness- en spaliefhebber. Ook het eten is er op hoog culinair niveau. Wat te denken van een diner, bereid door een kok met Michelinster op een terras buiten in het avondlicht met kaarsjes, en een betoverend uitzicht op zee onder een met sterren bezaaide hemel. Tip: Neem wel muggenspul mee want de insecten weten je altijd te vinden als jij daar in je mooie jurkje met blote armen en benen gelukkig zit te zijn.uitzicht van een azuurblauwe zee op een strand van een luxe verblijf

Athos

We genieten van een boottocht langs de kust van de autonome monnikenstaat Athos. Hier mogen we niet aan land, maar van gepaste afstand zien we verschillende orthodoxe kloosters gebouwd op schitterende locaties. Griekse wijnen behoren tot de wereldtop en we laten ons rondleiden op een van de vele wijnplantages. We proeven van de heerlijke smaakvolle wijnen welke zijn gemaakt van de vele inheemse duivenrassen die perfect gedijen in het mediterrane klimaat.

wijnranken op een wijnveld met in de verte een dorp tegen een heuvel
Chalkidiki is nog redelijk onontdekt door het massatoerisme en het heeft alles wat een liefhebber van paradijselijke stranden in combinatie met cultuur en ongerepte natuur zich kan wensen.
Ik zeg: “Let’s go Chalkidiki!”