5 redenen om Edinburgh te bezoeken

Trots toornt het eeuwenoude goudbruine kasteel op de rots hoog boven de stad uit. Het is een echte “Castle on the Hill” en ik ben nu al onder de indruk van de uitstraling. Edinburgh heeft naast het kasteel nog veel meer moois te bieden. Graag geef ik je hierbij 5 redenen om de mystieke stad te bezoeken.

1. Edinburgh Castle

Als je stad binnenkomt en je ziet het kasteel , is je bezoek aan Edinburgh meteen geslaagd. Het gebouw was tot de 17e eeuw het koninklijk paleis van Schotland en is werkelijk een plaatje. Je hoopt niet op slecht weer maar met een donkergrijze lucht en onweer moet het kasteel er helemaal spookachtig uit zien. Het kasteel ligt aan het einde (of het begin, net hoe je het bekijkt) van de Royal Mile. Vanaf het uitgestrekte plein voor het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het kasteel zijn meerdere musea gehuisvest waar je een bezoek aan kunt brengen. Van de buitenkant is het kasteel al heel indrukwekkend en zeer de moeite waard.

edinburgh castle

2. Royal Mile

De belangrijkste straat in de stad is de Royal Mile. Een Schotse mijl lang vanaf Hollyrood Palace (officiële residentie Schots Koningshuis) licht klimmend omhoog tot aan Edinburgh Castle. Lopend door de hoofdstraat passeer je hoge stenen gebouwen, diverse toeristische winkeltjes waar je natuurlijk de Schotse kilt kunt kopen, pubs waar je whisky kunt proeven en een aantal musea. Natuurlijk loop je langs de opvallende St. Giles kathedraal, een van de oudste gebouwen van de stad uit de 12e eeuw met prachtige glas-in-lood ramen. Zeker een foto waard zijn de smalle steegjes (genaamd closes) tussen de huizen die leiden naar kleine binnenplaatsen. Vroeger woonden hier veel mensen bij elkaar. In die tijden kon het nogal roerig zijn ’s nachts op straat en de deuren naar de steegjes gingen dan op slot (closed). De Royal Mile is het hart van Edinburgh en kun je niet missen tijdens je verblijf.

edinburgh royal mile

3. Grassmarket

Denk aan een gezellig plein met klinkertjes, zandstenen panden, hoge ramen met witte kozijnen en waan je in lang vervlogen tijden. Op het plein de Grassmarket vind je typisch authentieke pubs met in vrolijke kleuren geverfde gevels met namen als “The Last Drop” en “The White Hart Inn”. Hier ga je heen om whisky of een pint te drinken en de sfeer van vroeger te proeven. Het plein was ooit het centrum van “vermaak” waar inwoners gestraft werden voor hun misdaden. Een mooi verhaal is dat van Maggie Dickson. In 1724 werd ze ten onrechte beschuldigd van moord. Haar straf was 30 minuten hangen aan de strop midden op de Grassmarket. Niemand overleefde dat, maar toen de dienders de doodverklaarde Maggie wegdroegen in haar kist bleek de kranige vrouw nog te leven. Dit moest de wil van God zijn en de rechtbank verklaarde haar vrij. Maggie begon een kroeg op de Grassmarket die nog steeds bestaat. Als je in een van de pubs wat gaat eten vergeet dan niet het typisch Schotse toetje Cranachan te bestellen. Het is een mengsel van slagroom, whisky, honing en frambozen, echt goddelijk!

edinburgh grassmarket

4. Arthur’s Seat

Edinburgh is gebouwd op 7 heuvels, de hoogste is Arthur’s Seat, 251 meter hoog. Al van veraf zie je de top van het vulkanisch gebergte boven de gebouwen uitsteken. De heuvel bevindt zich aan het einde van de Royal Mile, even voorbij Hollyrood Palace. Op de parkeerplaats van Hollyrood Park staan borden met verschillende routes die je kunt nemen naar de top. De snelste route omhoog betekent klimmen. In het begin is het een pad met trappetjes van stenen, maar al snel wordt het minder geplaveid en loop je op zand en los grind. De berg wordt druk bezocht en op de smalle stukjes moet je soms even stoppen om afdalers te laten passeren. Het weidse uitzicht bovenop de kale top is geweldig. Je ziet de stad, de bergen en de zee. Terug kun je de makkelijke route nemen die heel geleidelijk naar beneden loopt. De omgeving is prachtig groen en het lijkt wel of er een geel bloemetjestapijt over het glooiende heuvellandschap ligt. Vergeet niet om goede schoenen aan te trekken en een flesje water mee te nemen want het is een aardige klim naar boven.

edinburgh arthur seat

5. Water of Leith Walkaway

Aan de rand van de wijk Newtown vind je het riviertje Water of Leith. Hier kun je in een groen dal heerlijk beschut langs het water wandelen. Als je begint in de wijk Stockbridge, ten noordwesten van Newtown, kun je daar op zondag eerst een rondje lopen over de gezellige markt. Je neemt een van de trappetjes naar beneden naar het water toe en volgt het slingerende pad langs de rivier. De vogeltjes kwetteren er vrolijk op los en op sommige stukken voelt het alsof je in een groene tunnel loopt, zo diep is het dal ingesneden. Je passeert oude kastelen met torentjes, afgewisseld met hoge stenen en geel en roze gekleurde huizen met goed gevulde plantenbakken voor de deur en op de vensterbank. De Water of Lieth Walkaway is een heerlijke wandeling, even helemaal weg uit de drukte van de stad.

Tip: Voor ontspanning en een pauze midden in de stad ga je naar Princess Street Gardens. Het park bevindt zich tussen de oude en de nieuwe stad. In een oase van groen met fleurige bloemen kun je heerlijk relaxen op 1 van de vele houten bankjes met een prachtig uitzicht op Edinburgh Castle.