Een verrassende combinatie:
Florence, Cinque Terre en Carrara

Als je Toscane zegt, denk je aan steden als Florence, Pisa en Sienna. Wij willen eens wat anders en combineren Florence en zijn kunstschatten met de marmergroeve van Carrara en de grillige kust van de Cinque Terre in Ligurië.

Marina di Massa

Ons hotel in het plaatsje Marina di Massa, ligt aan de boulevard en is alleen door de autoweg gescheiden van het strand. We lopen met onze blote voeten door het zand en stropen onze broeken omhoog om even het water te proberen. Op de lang uitgestrekte winderige pier groeten we enige vissers die gezellig in het zonnetje zitten met hun hengels in het klotsende water.

Marmergroeve in Carrara

Met de bus rijden we naar de trots van Italië, de witte marmergroeven van Carrara. De weg gaat steil slingerend omhoog en de bus heeft moeite met de scherpe bochten. In Fantiscritti bezoeken we Cava Museo, waar foto’s  en gereedschappen laten zien hoe gevaarlijk het werk in de marmergroeve vroeger was.  In jeeps reizen we verder omhoog door een wit berglandschap, wild hobbelend over zandwegen met kuilen. Hoe hier ooit een vrachtwagen met blokken marmer naar beneden kan rijden kunnen wij ons niet voorstellen.

Boven aangekomen is het uitzicht over de blanke bergen die fel afsteken tegen de blauwe lucht waanzinnig. Wat een bijzondere plek is dit. Michelangelo kwam hier ruim 500 jaar geleden hoogst persoonlijk de stukken marmer uitzoeken voor zijn kunstwerken.  En in de James Bond film Quantum of Solace wordt 007 in een avontuurlijke openingsscene achtervolgd in deze imposante steengroeve.

Cinque Terre vanaf de ferry

Vandaag is het tijd voor de Cinque Terre. Deze vijf dorpjes langs de ruige bergachtige Italiaanse kust in Ligurië zijn sprookjesachtig mooi en verleiden menig fotograaf tot vele foto’s.  In La Spezia stappen we op de ferry die ons langs de pittoreske plaatsjes vaart.

Pastelkleurig huizen in Portovenere

Het is nog fris op het dek van de ferry deze vroege morgen, maar de lucht is blauw en de zonnestralen voelen steeds warmer. We hebben geluk met het weer, want de zee die hier aardig ruig kan zijn, ziet er glad uit. Onze eerste stop is in Portovenere. De camera’s van onze mobieltjes maken overuren, want de aanblik van de hoge huizen in de pastelkleurige tinten is wonderschoon. We lopen over klinkertjes door de smalle middeleeuwse hoofdstraat met typisch Italiaanse winkeltjes en proeven de lekkerste pesto. We klimmen naar het uiterste puntje van het dorp, Castello Doria en zijn onder de indruk van het spectaculaire uitzicht over de kust vanaf de Byron grot.

Monterosso en het brede strand

We varen verder en bewonderen vanaf de boot de verschillende dorpjes, de grillige rotskust en het beroemde wandelpad Villa dell’amore. Gedeeltes van de looproute zijn gesloten in verband met vallende stenen. Als we kijken naar de hoge bergen kunnen we ons daar iets bij voorstellen. In het laatste dorpje Monterosso gaan we van boord. Wat ons meteen opvalt is het brede strand waar vele badgasten genieten van het heerlijke nazomerweer. Monterosso is het meest toeristische dorpje van de Cinque Terre en dat zie je ook terug in de vele luxe restaurantjes en winkeltjes. We slenteren door de straatjes en laten ons verwennen met lokale specialiteiten tijdens een uitgebreide lunch.

De bus kan niet in Monterosso komen, dus we reizen een klein stukje met de trein en zijn dan in Levanto waar de bus klaar staat om ons naar Florence te brengen. De rit duurt ongeveer twee uur en het is een heerlijk moment om even rustig na te genieten van deze prachtige zonnige dag op het water.

Dakterras met panoramisch uitzicht

Als we op het dakterras van ons hotel in Florence aankomen is iedereen even stil. Het panoramische uitzicht op de stad met zijn rode daken, de rivier de Arno en de wereldberoemde koepel van de dom is adembenemend. We borrelen op  het terras en laten ons betoveren door deze mooie avond. De volgende ochtend zien we tijdens het ontbijt, Florence ontwaken in het zonlicht vanuit het panoramarestaurant. Dat is nog eens wakker worden!

Charmante Nederlandstalige gids

We worden de hele dag rondgeleid door een charmante Nederlandstalige gids. Wat weet Marina veel en wat kan ze het boeiend vertellen. Iedereen hangt aan haar lippen. We bezoeken het Museo dell”Opera di Santa Maria del Fiore (museum van de Dom) en zien de originele bronzen deuren van de doopkapel waarin verschillende taferelen uit het Oude Testament tot in detail zijn uitgewerkt.

We beklimmen de 414 traptreden van de Duomo via een slingerende trap. Gelukkig zijn we niet claustrofobisch, want sommige stukken zijn heel smal. We bezichtigen de Battistero (doopkapel) en zittend op de bankjes met onze hoofden omhoog, kijken we naar de fleurige afbeeldingen in de koepel terwijl Marina de bijbehorende verhalen vertelt.

Ponte Vecchio

Natuurlijk lopen we over de beroemde brug Ponte Vecchio, vol met juwelierswinkeltjes. Deze brug is de enige brug in Florence die gespaard is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bekende foto van de brug maak je niet op de brug zelf,maar aan de zijkant. Dan kun je de oude werkplaatshuisjes die aan de brug hangen goed zien.

We struinen door de sprookjesachtige straten van Florence en genieten in het zonnetje van het aangename Italiaanse leven. We proeven wijn met verrukkelijke hapjes in een kleine sfeervolle trattoria.  In de avond dineren we in een uitmuntend restaurant aan de rivier om de reis in stijl af te sluiten.

Carrara, Cinque Terre en Florence,  een heel afwisselend en originele combi die je in korte tijd kennis laat maken met de verschillende gezichten van la bella Italia.