San Blas, Panama, as bounty as can be...

Elke dag een eiland

Waan je op een tropisch eilandje met je voeten in hagelwit zand. Om je heen wuivende palmen met kokosnoten, vóór je een gladde turquoise zee en in je hand een bounty.
De San Blas-eilanden, gelegen voor de Caribische kust van Panama, zijn een waar paradijs. Een archipel bestaande uit 365 eilanden, één voor elke dag, waarvan er 40 bewoond worden door Kuna-indianen. De eilandengroep is bereikbaar per vliegtuig vanaf Aeropuerto Albrook, tien minuten rijden vanaf het centrum van Panama-Stad.

Hemelse stranden

Ons avontuur begint als we bij de incheckbalie ons gewicht doorgeven en al vermoeden dat dit een spannend vliegreisje wordt. Nadat alle namen zijn doorgestreept, nemen we met nog vier passagiers en twee piloten plaats in het volledig volgeboekte vliegtuig van Air Panama. Al snel hebben we fantastisch uitzicht over de zee in talrijke blauwgroene tinten en eilandjes die schitteren als parels. Na 40 vliegminuten landen we op Corazon de Jesus en ons vliegtuigje staat stil wanneer de landingsbaan en het vaste land ophouden.
We maken kennis met José, de zongebruinde Spaanse kapitein van onze privé zeilboot voor de komende dagen, en zijn vriendin. Er worden nog wat laatste inkopen gedaan en off we go! We laten het drukke hoofdeiland, waar je niet kunt zwemmen door het vuil en de krokodillen, achter ons en al snel zeilen we op kristalhelder water, om ons heen suikerwitte stranden met kokospalmen en af en toe een hutje. Het ziet er hemels uit.

bounty strand Panama

Indianen

De dagen in San Blas voelen als een droom, genietend van de zon, verlaten eilandjes waar we vanaf de boot naartoe zwemmen en onze namen achterlaten, met schelpen geschreven op het strand. We eten Kuna brood en vis, vers gevangen door José of door de Kuna-indianen die met hun cayuco’s langsvaren en hun vangsten te koop aanbieden. We zien indianenkinderen spelen in het water en ontelbare grote roodgekleurde zeesterren. Hoe idyllisch, maar ook in de Kuna-gemeenschap zie je de invloed van luxe door het toerisme. Onze conversatie met de indianenvrouw die even bij ons aan boord is, wordt verstoord door haar rinkelende mobiele telefoon. Het officiële betaalmiddel is de kokosnoot (tevens het grootste exportproduct naar Colombia) maar de Kuna’s zijn gek op dollars en ze verkopen de toeristen graag handgemaakte armbandjes en mola’s (traditioneel bewerkte stof).

Kampvuur op strand

We eten barracuda, octopus en een reusachtige tonijn bij het kampvuur op het strand. Met een rubberbootje varen we over de rand van het rif en springen met flippers en snorkel overboord. Heel spannend op open zee, maar geweldig als we vlak onder ons zandhaaien zien. De avonden en nachten op de boot zijn pikdonker en we worden getrakteerd op de meest indrukwekkende sterrenhemel die we ooit gezien hebben.

kokosnoten in palm boom panama

Droombestemming

San Blas is een droombestemming en een must als je in Panama bent. Tip: boek je lokale vluchten op tijd, want er is maar een beperkt aantal plaatsen per dag beschikbaar. Wij hebben overnacht op een zeilboot, maar er is ook een aantal eilandjes waar je in een hut kunt overnachten en luieren in je hangmat met een cocktail. Ook best een fijn idee…

Adios, Esmar